Wondverzorging kat

Ik weet het! Geen smakelijk onderwerp maar heel erg herkenbaar voor elke katteneigenaar. Vooral buitenkatten komen weleens thuis met wonden. Je kat kan in gevecht raken met andere katten of zelfs met honden. Ze kunnen scherpe voorwerpen tegenkomen terwijl ze zichzelf door een nauwe ruimte wurmen. Veel wonden waarmee ze thuiskomen, zullen niet noemenswaardig zijn en kunnen thuis worden behandeld.

Thuis behandelen of naar dierenarts

Je hoeft jezelf geen zorgen te maken over schaafwondjes of kleine snijwonden. Deze genezen gewoonlijk vanzelf zonder menselijke tussenkomst. Houd in ieder geval de wonden nauwkeurig in de gaten en let op tekenen van genezing. Bij infectie zwellen de wonden op, zie je roodheid en/of vochtafscheiding. In dat geval is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Indien een infectie onbehandeld blijft, kan het resulteren in een botontsteking of zelfs een met pus gevulde borstholte.

Behandeling kleine of ondiepe wonden bij de kat

Voor het ontsmetten en verzorgen van deze wonden kun je Betadine oplossing gebruiken. Je kunt het direct vanuit een flesje of met een watje of steriel gaasje op de wond en de huid eromheen aanbrengen. Je mag Betadine oplossing nooit op grote huidoppervlakten gebruiken bij een door een dierenarts vastgestelde, overmatige werking van de schildklier.

Mocht er bij de kat een overmatige werking van de schildklier vastgesteld zijn dan kun je ook gebruik maken van Vetramil honingzalf. De enzymen in de honing produceren in een vochtige wond kleine hoeveelheden waterstofperoxide, waardoor de wond binnen enkele dagen schoon en bacterievrij wordt.

Wat te doen bij een infectie

Een bijtwond is per definitie geïnfecteerd omdat tanden altijd bacteriën bevatten. Helaas heb ik afgelopen week een bijtwond bij mijn kat over het hoofd gezien. Aan de hand van zijn gedrag, merkte ik dat er iets mis was en vond een vechtabces op zijn staart. Ik kon hem in dit stadium niet meer helpen omdat het voor hem zo pijnlijk was dat hij dat niet meer toe liet. De volgende dag heb ik gelijk een afspraak gemaakt bij de dierenarts.

Wond van Chico.

Wond van Chico.

De behandeling van een vechtabces

Speciaal bij katten is het erg vervelend dat de wondjes zo klein zijn en daardoor snel sluiten. Hierdoor kan pus niet afvloeien en hoopt zich op onder de huid. De kat kan hier behoorlijk ziek van worden.

Dit was helaas ook het geval bij Chico. De dierenarts heeft samen met een collega, Chico in bedwang gehouden om de wonden weer te openen. Chico liet het helaas niet toe dat de wonden gespoeld werden. Hij heeft een prik met antibiotica gekregen en een prik met pijnstilling die overigens ook ontstekingsremmend werkt. Ik kreeg een antibioticakuur en pijnstilling mee om vanaf de volgende dag toe te dienen.

Voorkomen van vechtabces

De beste manier om vechtabcessen te voorkomen is preventie. Dierenartsen zien vaak vechtabcessen bij katten die nog niet geholpen zijn. Niet gecastreerde katers hebben een grotere drang om hun territorium te verdedigen. In mijn geval woont er een vechtersbaas in de straat die alle andere katten als een bedreiging ziet. Ik heb een vermoeden dat hij een samenwerkingsverband heeft met de plaatselijke dierenarts!

De enige kat in mijn kattenhuishouden, die naar buiten mag, is Chico. Ik vind het heel moeilijk om hem dat te ontnemen. Ik probeer vanaf nu de tijden in de gaten houden dat de vechtersbaas buiten is. Chico zal dan even geduld moeten uitoefenen tot hij naar buiten mag.

Leestip: “Binnenkat of buitenkat?