Katten en vuurwerk

De meeste katten schrikken van luide geluiden en flitsende lichten. Dat katten en vuurwerk een slechte combinatie is, hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. Aangezien oudejaarsavond dichterbij komt, wil ik een aantal dingen delen waarmee je deze stress en angst kan verminderen. Een aantal van deze tips spreken voor zich maar zijn alsnog de moeite waard om te delen.

#1 Kat binnen houden

Heb je een kat die met regelmaat buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen. Het liefst al een dag van tevoren. Vergeet niet om de kattenluik af te sluiten!

Vul voor een buitenkat, die niet graag binnen op de bak gaat, de bak eens met grond uit de tuin.

#2 Chip

Zijn de gegevens die gekoppeld staan aan de chip van je kat bijgewerkt? Helaas begint het afsteken van vuurwerk al een ruime periode voor oudejaarsavond dus dit is een tip voor het geval de kat schrikt, weg rent en verdwaalt.

#3 Laten wennen aan het geluid van vuurwerk

Met deze stap kun je het beste een aantal weken voor oudejaarsavond starten. Je kunt de angst van je katten voor vuurwerk aanzienlijk verminderen door hem of haar te laten wennen aan de geluiden en harde knallen van vuurwerk. Onderstaand deel ik een filmpje die je hiervoor kunt gebruiken.

Start met een laag geluidsniveau en besteed tijdens het afspelen aandacht aan je kat. Verhoog elke keer het geluidsniveau. Doe dit een paar keer per week en een paar weken op rij. Door het geluidsniveau mondjesmaat te verhogen tot een hard niveau, zal je kat de geluiden leren kennen.

#4 Het verminderen van het geluidsniveau en lichtflitsen

Zorg ervoor dat tijdens oudejaarsavond alle ramen en gordijnen gesloten zijn en de lampen aan staan. Dit zal het geluid aanzienlijk verminderen en de lichtflitsen zijn hierdoor minder opvallend.

#5 Favoriete schuilplaats

Zorg ervoor dat de favoriete schuilplaatsen van je kat bereikbaar zijn. Hier zal hij of zij zich het meest veilig voelen. Ik zorg er ook altijd voor dat de kattenbakken, voer en water niet ver van deze schuilplaatsen te vinden zijn.

#6 TV/muziekinstallatie

Zorg ervoor dat de tv of muziekinstallatie aanstaat. Dit kan het geluid van vuurwerk maskeren.

#7 Stimuleer de angst van je kat niet

Als je kat bang is en zich verstopt onder een bank of bed, mag je hem niet teveel aandacht en troost geven. Negeer angstig gedrag en wat waarschijnlijk nog belangrijker is, probeer de kat niet op te pakken of hem in bedwang te houden. Angstige katten geven er de voorkeur aan om alleen te zijn.

#8 Leid je kat af

Gebruik speelgoed en spelletjes om je kat af te leiden. Vuurwerk kan eng zijn, maar als hun concentratie elders ligt, is de kans groter dat ze aan het geluid wennen.

Met de onderstaande hengel krijg ik bijna elke kat in een speelse bui!

kattenhengel Bird

kattenhengel Bird

#9 Blijf kalm

Zoals met elke situatie waarin je kat gestrest is, moet je kalm blijven. Praat tegen je kat met een rustige en ontspannen stem. Het maakt niet uit wat je zegt! In feite zou je de krant hardop kunnen voorlezen. Het stelt de kat gerust.

#10 Kruiden

Er zijn verschillende kruiden die aantrekkelijk zijn voor katten. Een aantal van deze kruiden hebben eigenschappen die stress verlagen.

  • Catnip is een klassieke verwennerij voor katten. Geef het je kat een kwartier voordat het vuurwerk begint zodat het kruid op tijd een gevoel van kalmte geeft.

  • Valeriaanwortel heeft hetzelfde effect als catnip maar resulteert vaker in een slapende kat. Dat zou helemaal geweldig zijn!

#11 Feliway verdamper

Feliway is een kunstmatige imitatie van het geruststellende feromoon dat katten onder normale omstandigheden zelf verspreiden. Door deze unieke eigenschappen kan Feliway helpen een veilig territorium voor je kat te creëren. Begin een aantal dagen van tevoren met het gebruik van Feliway.

kattenoppas almere feliway.jpg

#12 Beaphar No stress producten

Beaphar No Stress producten kalmeren, stimuleren goed gedrag en verminderen spanning bij katten. Ze bevatten Valeriaan-extract; een natuurlijk middel met een kalmerende werking. Het micro-ingekapselde extract komt langzaam vrij en is langdurig werkzaam. Ik heb persoonlijk geen ervaring met deze “No stress” producten van Beaphar maar wel lovende reviews gelezen.

kattenoppas almere no stress beaphar.jpg

#13 Bach Rescue Pets Spray

Dit is een 100% natuurlijke rustgever voor dieren zonder alcohol. Deze spray wordt ingezet bij dieren die onrustig zijn. Door de natuurlijke samenstelling kan het gerust een langere tijd gebruikt worden en het kan in combinatie met andere middelen worden gebruikt.


kattenoppas Almere Rescue Spray Pet.jpg

Alle stress voorkomen zal helaas niet mogelijk zijn. Dit is normaal aangezien het een vrij ongewone gebeurtenis is voor de kat. Hopelijk helpen deze tips wel bij het verminderen van de stress! Hebben jullie nog tips voor mij of ervaring met de producten van Beaphar? Laat het weten in de reacties. Ik lees het graag!

Purrfect Solution wenst iedereen hele fijne feestdagen

en een Purrfect nieuwjaar toe!