Kat vermist

Katten zijn van nature nieuwsgierig en houden ervan om tijd door te brengen in de buitenlucht. De dagen zijn weer langer dus katten besteden meer tijd buiten. Katten blijven over het algemeen in hun eigen 'territorium' maar het is nog steeds mogelijk dat ze verdwalen. Nieuwsgierig een vlinder achtervolgen of vluchten voor het geblaf van honden. Wanneer ze zich op onbekend terrein bevinden, kunnen ze moeite hebben om weer thuis te komen. In deze blog beschrijf ik een stappenplan met tips om je verloren kat terug te vinden.

 

Stap 1.  Start gelijk met zoeken

Begin met zoeken zodra je jezelf realiseert dat je kat verdwenen is. Hoe sneller je aan de zoektocht begint hoe minder tijd de kat heeft om rond te dwalen.

 

Stap 2. Begin in de buurt

Katten zijn territoriaal en velen zullen zelden hun territorium verlaten tenzij iets hen bang heeft gemaakt. Daarom worden de meeste katten weer gevonden binnen een straal van vijf huizen van waar ze wonen. Controleer jouw eigen tuin en die van de buren grondig.

Tip! Vraag de kinderen in de buurt om mee te helpen met zoeken. Kinderen doen dit over het algemeen graag en zij spenderen veel tijd buiten.

 

Stap 3. Verplaats jezelf in jouw kat

Uit onderzoek is gebleken dat ontsnapte binnenkatten zichzelf waarschijnlijk in de buurt van je huis verstoppen. Ze zijn in paniek geraakt en zijn hierdoor in een overlevingsmodus terechtgekomen. De kat is hoogstwaarschijnlijk te bang om te bewegen en zal misschien niet reageren op jouw stem. Wanneer een kat gewond of bang is, geldt hetzelfde verhaal. De grootste kans om een bange kat te vinden, heb je in de avond en/of nacht. De kat durft eerder tevoorschijn te komen wanneer het rustig is op straat. De kans dat jij je kat hoort is dan ook groter. Roep je kat en rammel met een bakje snacks. Loop dagelijks op dezelfde momenten dezelfde ronde.

Tip! Gebruik een zaklamp waardoor de kat zijn ogen oplichten.

Is jouw binnenkat ontsnapt? Zorg ervoor dat de kat zijn huis makkelijker kan terugvinden. Bedenk jezelf waar de kat naar buiten is geglipt. Zorg dat de kat via deze opening ook weer terug naar binnen kan.

Tip! Gebruik de kat zijn reukvermogen door een kledingstuk van jezelf buiten neer te leggen of wat gebruikte grit uit de kattenbak. Daarnaast zijn katten vaak te lokken met eten dus zet bakjes met voer en water rond je huis.

 

Stap 4. Chip

Is jouw kat gechipt? check dan als eerste de informatie die geregistreerd staat op de chip. Kloppen de gegevens nog? Na deze controle, kun je gelijk de status veranderen in “kat vermist”.  Iedereen die jouw kat vindt en de chip uitleest kan dan direct zien dat jouw kat als vermist is opgegeven.

 

Stap 5. Verhuisd?

Ben je net verhuisd? Neem dan contact op met de nieuwe bewoners op het oude adres. Katten lopen vaak terug naar hun oude huis.

 

Stap 6. Neem contact op met het asiel in jouw buurt

Een asiel, die aangesloten is bij de Dierenbescherming, zal gevonden dieren plaatsen op de website van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming kan niet garanderen dat dit te allen tijde direct gebeurt. Ook is niet van alle dieren die binnengebracht worden de precieze herkomst bekend – het kan dus ook zo zijn dat een vermist dier wel bij een asiel wordt binnengebracht maar niet op de website wordt geplaatst. Daarom raad ik je aan om altijd contact op te nemen met het asiel bij jou in de buurt, wanneer je huisdier vermist is.

Tip! Ga elke 2 weken langs bij het asiel. Dieren die in het asiel worden binnengebracht, komen de eerste 14 dagen niet in aanmerking voor herplaatsing. Deze periode is bij wet vastgelegd. Na twee weken gaat het asiel in principe op zoek naar een nieuw baasje. Dit om te voorkomen dat jouw vermiste kat onverhoopt wordt geplaatst bij een nieuw baasje.

 

Stap 7. Zoek online naar jouw kat

Is jouw kat niet bij het asiel binnengebracht? Dan kun je bij de onderstaande sites terecht om te kijken of je kat ergens anders wordt opgevangen. Mocht de kat op deze sites niet vermeld worden dan kun je bij deze sites ook terecht om je kat als vermist op te geven.

AMIVEDI

Amivedi houdt zich bezig met het registreren van vermiste en gevonden huisdieren. Al hun vrijwilligers werken vanuit huis met de computer en telefoon. Ze hebben landelijk 110 meldpunten en een uitgebreide website waarop mensen hun dieren opgeven als vermist. Mensen die een huisdier hebben gevonden kunnen dat ook op deze site aangeven. Amivedi houdt contact met eigenaren, vinders, dierenasielen, dierenambulance, dierenartsen, politie en gemeenten.

Nederlandse Databank Gezelschapdieren

Bij de Nederlandse Databank Gezelschapdieren kun je je gechipte kat als vermist opgeven. Deze website bied de mogelijkheid om 24 uur per dag informatie op te vragen over de eigenaar van een gevonden huisdier. Deze service is speciaal bedoeld voor bijvoorbeeld dierenartsen en personeel van de dierenambulance.

 

Stap 8. Social media

Social Media kan gebruikt worden om de bekendheid van de vermissing van jouw kat te vergroten en informatie rond te spreiden zoals foto en beschrijving. Er bestaan bijvoorbeeld op Facebook ook groepen voor vermiste en gevonden dieren specifiek voor jouw woonplaats.

Voor Almere is dat bijvoorbeeld:

Vermiste dieren Almere

Vermiste en gevonden dieren in Almere

Vermiste dieren Flevoland en omstreken

 

Stap 9. Flyers

Verspreid flyers met de omschrijving en een foto van je kat, plaats en datum van vermissing en jouw eigen contactgegevens. Hang de posters op plekken waar veel mensen komen. Denk aan de bus/tramhalte, het postkantoor, de supermarkt, de glasbak, de brievenbus en de pinautomaat. Ter volledigheid meld ik dat in sommige gemeenten en natuurgebieden geen flyers mogen worden opgehangen. Dit zou in het uiterste geval zelfs een boete tot gevolg kunnen hebben. Posters mogen wel in de bus worden gedaan bij huizen zonder Nee/Nee sticker.

 Tip! Vraag mensen via de flyer om in hun schuur te controleren.

Maak hier eenvoudig een flyer.

 

Tot slot wil ik je succes wensen bij het vinden van jouw geliefde huisdier. Vergeet niet om alle instanties weer op de hoogte te stellen wanneer je je kat hebt gevonden. Is jouw kat weleens de weg kwijt geraakt? Hoe heb jij hem weer gevonden? Laat het even weten want je kunt met jouw verhaal een ander helpen bij zijn of haar zoektocht!