Kat en zomerhitte

Na wat onstuimige en regenachtige dagen komen de tropische temperaturen weer om de hoek kijken. Heerlijk natuurlijk maar ook de tijd om het voor jouw huisdier zo comfortabel als mogelijk te maken. Lees in deze blog hoe je dit kunt doen voor de kat.

Hoe koelt een kat af?

Zoogdieren moeten afkoelen bij warm weer. Mensen zweten, honden hijgen maar hoe koelen katten af? Een kat verliest zijn warmte niet zoals een hond dat doet. Wanneer een kat hijgt wil dat in de meeste gevallen al zeggen dat hij in een kritieke toestand verkeert. Katten hebben zweetklieren in hun poten. Deze klieren helpen bij het afkoelen maar helaas is dit geen effectieve manier om oververhitting te voorkomen. De kat gebruikt ook een koelmechanisme dat lijkt op zweten. Dit gebruikt hij door zichzelf overmatig te verzorgen. Wanneer het speeksel in de vacht verdampt, zal de kat afkoelen. Katten zorgen er normaal gesproken zelf voor dat ze niet oververhit raken. Ze zoeken vaak de warmte op maar de meeste katten zie je ook weer bijtijds de schaduw opzoeken.

Hoe kan ik mijn kat helpen bij het afkoelen?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om jouw kat in de zomer te laten afkoelen:

1. Houd het huis zo koel mogelijk door gordijnen gesloten te houden. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van airco of ventilatoren maar zorg er dan ook voor dat de kat die specifieke ruimte kan verlaten zodra hij het te koud vindt.

2. Plaats een veilige ventilator op vloerniveau in een hoek van de kamer. Richt de ventilator naar het midden van de kamer. Op deze manier kan de kat op een afstand gaan liggen die voor hem of haar comfortabel is.

3. Voorzie de kat van meerdere drinkbakken op meerdere locaties. Het liefst een drinkbak met een groot oppervlak aangezien de meeste katten het niet prettig vinden wanneer hun snorharen de zijkanten van de kom raken. Grotere kommen moedigen de kat meer aan tot drinken. Vervang het water met regelmaat.

4. Zorg ervoor dat jouw kat de schaduw op kan zoeken in de tuin (boom, struik of parasol). In mijn tuin staat een kattenhuisje en ik heb een kerstboommand bevestigd aan mijn schutting. Behalve dat het er enig uitziet, genieten mijn katten van deze schaduwrijke plekjes.

· Een slechte conditie van de vacht is sowieso niet wenselijk maar een vervilte vacht houdt hitte vast. Houd de vacht van je kat goed bij zodat de frisse lucht er doorheen kan stromen. Dit is vooral belangrijk bij langharige katten.

· Creëer een koel plekje voor de kat waar hij zichzelf terug kan trekken. Deze kun je maken met een kartonnen doos. Leg daar een dekentje (het liefst katoen) in. Stop een ice pack in een sok en leg dit onder het dekentje voor een extra verkoelend effect.

Tip! Gebruik geen gelkussen. Deze kussens worden gemaakt met ingrediënten die als niet giftig worden beschouwd voor mensen maar het kan schadelijk zijn voor de kat.

· Zelfs wanneer je kat dol is op een spannend spel, kun je het beste wachten tot het einde van de dag.

 

Toch spelen maar met verkoeling:

Neem een teiltje en vul deze met water. Je kunt voorwerpen in het teiltje leggen om het spelen met water te stimuleren, zoals: ijsklontjes, robotvisjes of pingpongballen.

Tip! Gebruik geen herbruikbare ijsklontjes met een plastic omhulsel! Deze zijn niet gevuld met water maar met een gel om uitzetten te voorkomen. De gel is niet giftig voor mensen maar het kan schadelijk zijn voor de kat.

Heb je deze spullen momenteel niet in huis dan kun je jouw kat natuurlijk ook even laten spelen met water uit de kraan. Dit doe ik regelmatig met 1 van mijn katten (zie filmpje) omdat hij de schaduw niet snel opzoekt. Hij is namelijk altijd druk met zijn jacht op bijen, reigers, motjes, vlinders en tja... deze lijst zal ik jullie verder besparen!

 

 

Reageer gerust wanneer je nog een goede tip hebt. Deze zijn altijd welkom!

 

Ik wens iedereen een zinderende zomer toe!