Introductie nieuwe kat

Het introduceren van een nieuwe kat of kitten bij jouw huidige kat(ten) kan voor alle betrokkenen een zenuwslopende ervaring zijn.

Katten hebben heel andere sociale behoeften dan honden en mensen. Hoewel ze in staat zijn om vriendschappen met hun eigen soort te vormen, is het onwaarschijnlijk dat ze de behoefte aan een metgezel voelen. Dit wil niet zeggen dat ze niet met andere katten kunnen opschieten! Zolang er geen concurrentie is op belangrijke hulpbronnen (voedsel, kattenbakken of slaapplaatsen), kunnen veel katten leren om elkaar vreedzaam te accepteren en sommige zullen een hechte band vormen.

Hoe je een nieuwe kat bij jou thuis introduceert, kan echter een groot verschil maken. In deze blog lees je een aantal tips die de introductie op een positieve manier kunnen beïnvloeden en een stappenplan.

Karakter.

Jouw huidige kat heeft een vast territorium. De introductie van een andere kat zal niet persé goed worden ontvangen. Houd bij het kiezen van een nieuwe kat rekening met de persoonlijkheid van de huidige kat. Kies bijvoorbeeld geen kat die erg zelfverzekerd en extravert is als jouw huidige kat timide of verlegen is.

Vooruit plannen!

Zorg dat je je kitten op een dag haalt, wanneer je voldoende tijd hebt om te besteden aan het introductieproces. Bijvoorbeeld een paar dagen in een weekend of in een tijd dat je niet op je werk bent en het huishouden relatief rustig is.

Hoge plekjes in huis.

Hoge plekjes in huis bieden veiligheid en rust voor de kat. Het geeft de kat ook de mogelijkheid om situaties te ontlopen die de kat niet prettig vindt. Behalve veiligheid en rust biedt het ook warmte aangezien warme lucht stijgt. Hoe hoger de kat kan zitten of liggen, hoe meer overzicht de kat heeft op de situatie.

Welke manier van introduceren.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur wat betreft het introductieproces. De ene zet de nieuwe kat gelijk in dezelfde ruimte met de huidige kat(ten) en een ander heeft de voorkeur voor een introductieproces waarbij een aparte kamer wordt ingericht voor de nieuwe kat. Ik heb beide manieren geprobeerd en mijn voorkeur gaat uit naar het proces waarbij een aparte kamer wordt gebruikt. Deze methode werkte hier niet alleen beter maar op deze manier kan de nieuwe kat tot rust komen. Uiteindelijk heb je maar 1 kans op een eerste ontmoeting!

Aparte ruimte.

Richt een ruimte in voor de nieuwe kat. Het liefst een ruimte die niet veel wordt gebruikt door de huidige kat.  Alles wat de nieuwe kat nodig heeft, moet hier worden geplaatst; een mand, voedsel & water, een krabpaal en een kattenbak.

Feliway.

Het is een goed idee om één of twee dagen voordat je de nieuwe kat thuis brengt, Feliway verdampers in je huis te plaatsen - idealiter één in het gebied dat gereserveerd is voor de nieuwe kat en één in het hoofdgedeelte van het huis. De Feliway verdamper is een apparaat dat rustgevende feromonen  verspreidt voor katten. 1 Feliway verdamper is geschikt voor een ruimte tot 70 vierkante meter.

De nieuwe kat heeft zijn eigen ruimte. En nu?

Hieronder beschrijf ik mijn stappenplan. Hoe snel je deze stappen neemt, is natuurlijk afhankelijk van de reactie van jouw katten.

1. Geur

Jouw huis heeft een geurprofiel dat geruststellend is voor je kat. Deze geur wordt door veel dingen bepaald zoals andere huisdieren, kinderen, schoonmaakmaterialen enzovoort. Al deze geuren zijn vermengd met de geur van jouw huidige kat. Door regelmatig de huidige kat en de nieuwe kat te strelen en hun beddengoed uit te wisselen, wordt de geur van de nieuwe kat bekend en opgenomen in het geurprofiel van jouw huis. Zodra elke kat gewend is geraakt aan de geur van de andere, kun je naar de volgende stap.

2. Wisselen van ruimte

Laat de nieuwe kat het huis 3 keer per dag verkennen. Sluit de huidige kat, tijdens die momenten, even op in de ruimte van de nieuwe kat. Op deze manier kunnen ze allebei op onderzoek uit gaan en wennen aan elkaars geur.

3. De eerste ontmoeting

Zet de deur van de kamer van de nieuwe kat open. Deze ontmoeting moet onder begeleiding gebeuren. Geef de katten een snack of speel een spelletje maar wel op een ruime afstand van elkaar! Houd de ontmoeting kort.

4. Vervolg

Deze stap neemt de meeste tijd in beslag. Herhaal de ontmoetingen meerdere malen op een dag. Voorkom te allen tijde een confrontatie. Mocht dit gebeuren dan zet u de katten weer apart van elkaar en probeer het de volgende dag opnieuw.

Gaan de ontmoetingen naar wens dan kunt u de katten (onder begeleiding) elke keer wat langer bij elkaar laten. Dit herhaal je tot ze helemaal ontspannen zijn. Vergeet niet om elke keer hun favoriete snack te geven in het bijzijn van elkaar. Geleidelijk zal uw huidige kat de aanwezigheid van de nieuwe kat associëren met zijn favoriete snack en andersom hetzelfde verhaal.

Het is in deze periode aan te raden om bestaande routines met de huidige kat(ten) te handhaven. Op deze manier toon je aan dat de nieuwe kat geen verlies van middelen of plezier betekent voor de huidige kat(ten). 

Blijf je problemen ervaren tijdens het stappenplan dan kun je de katten minstens 48 uur uit elkaar houden en opnieuw beginnen.

Hoe lang duurt een introductie?

De benodigde tijd voor het introductieproces kan variëren van een paar dagen tot weken. Bij mijn derde kat duurde het zelfs een paar maanden! Het sleutelwoord tijdens deze periode is GEDULD.

Hoe was jullie ervaring bij het introduceren van jullie katten? Laat gerust een reactie achter!