DIY krabpaal

Krabben is een aangeboren en noodzakelijk onderdeel van het leven van een kat. Nu zul je denken: “Dit is geen openbaring!” Je kijkt rond in de woonkamer en ziet overal het bewijs daarvan. Je bank en je zenuwen zijn aan flarden.

 

Waarom krabben katten aan mijn meubels?

Hoewel de natuurlijke neiging van je kat om te krabben misschien geen groot nieuws is, is het een feit dat je rekening moet houden met dit gedrag. Sterker nog, inzicht in de behoefte van je kat om te krabben, is de sleutel om te voorkomen dat ze gaan krabben op plaatsen die ongewenst zijn.

Katten krabben om hun territorium te markeren, om hunzelf in vorm te houden, om hun nagels te onderhouden maar het kan ook een uitlaatklep zijn voor frustratie. Krabpalen zijn dus noodzakelijk binnen een kattenhuishouden!

 

Exclusieve krabpaal

Wat mijn woonkamer betreft ben ik geen fan van de meest voorkomende krabpalen en ik vind de wat exclusievere krabpalen vaak te duur. Ondanks dat, heb ik een aantal maanden geleden zo’n krabpaal gekocht voor in mijn woonkamer. Ik wilde graag voorzien in de behoefte van mijn 3 harige vrienden maar ook rekening houden met mijn eigen smaak. Mijn keuze viel op deze krabpaal:

Net in elkaar gezet..

Net in elkaar gezet..

 

Op de site staat hij omschreven als een paal waarbij natuurlijk zwart duurzaam bastpapier is gebruikt. Helaas zag de krabpaal er binnen een maand zeer slecht uit terwijl hij maar door 1 kat werd gebruikt:

Binnen 1 maand..

Binnen 1 maand..

Persoonlijk vind ik de verhouding tussen prijs en kwaliteit ver te zoeken. Het bastpapier is niet zo duurzaam als omschreven en de paal verloor zijn charme binnen no time. Ondertussen staat deze paal niet meer in mijn woonkamer maar in de slaapkamer. Jammer hoor! Dit deed mij besluiten om zelf een krabpaal te maken voor in mijn woonkamer.

 

Benodigdheden krabpaal:

· een vaas van dik glas of steen;

· een plank van steigerhout (afmetingen hangen af van de grootte van    de vaas);

· beits (optioneel);

· sisaltouw (8mm dikte);

· Pattex 100% lijm;

· Dylon textielverf zwart (optioneel);

· schelpenzand;

· een grote kookpan.

 

Hoe bepaal je hoeveel sisaltouw je nodig hebt?

In dit geval gaan we uit van sisaltouw met een diameter van 8mm.

1. Meet de diameter van uw kattenkrabpaal op.

2. Vermenigvuldig deze diameter met 3,14.

3. Meet de hoogte op van uw kattenkrabpaal (in mm).

4. Deel de hoogte van de paal door de diameter van het touw.

5. Vermenigvuldig de uitkomst van punt 2 met de uitkomst van punt 4.

6. Deel dit getal door 100 en je weet hoeveel meter touw je nodig hebt.

 

Aangezien de uitkomst hiervan strak is gemeten, raad ik aan om 10% extra erbij te rekenen.

 

Zelf een krabpaal maken

Ten eerste ben ik begonnen met het kleuren van het touw. Ik wilde het touw namelijk in de kleur zwart omdat dit simpelweg beter in mijn interieur past. Ik kookte een grote pan met water, voegde een verpakking textielverf toe en nadien het touw. Deze liet ik 20 minuten in het water liggen tot het de kleur had opgenomen. Let hierbij op dat je het touw af en toe omkeert voor een regelmatige kleuring. De steigerhouten plank heb ik gebeitst en ook die nacht laten drogen. 

De volgende dag heb ik de vaas vastgelijmd aan de plank en ben ik begonnen met het bevestigen van het touw. De lijm die ik voor deze klus heb gebruikt is daar ideaal voor en droogt redelijk snel. Ik smeerde de vaas voor een gedeelte in met de lijm en vervolgens wond ik het touw om de vaas. Deze hield ik enige tijd op zijn plaats tot de lijm was gedroogd. Dit bleef ik herhalen tot ik de gewenste hoogte had bereikt. Richting het einde heb ik een föhn gebruikt om het drogingsproces te bespoedigen.

Daar gaan we dan!

Daar gaan we dan!

En nu het eindresultaat. Tadaaa!

 

DIY-krabpaal.jpg

Ik heb de vaas verzwaard met een zak schelpenzand en gevuld met nepbloemen. Hij staat ontzettend stevig en de krabpaal is een succes! Hij is nu 5 maanden oud en hij wordt dagelijks gebruikt door 2 van mijn 3 katten. Pssst, zal ik je nog eens wat vertellen... Deze krabpaal heeft zijn charme nog niet verloren en staat er nog steeds prachtig bij!

 

Wat mij betreft een Purrfect Solution!

 

Heb je hierdoor inspiratie op gedaan en ga je zelf ook aan de slag? Ik zou het leuk vinden wanneer je mij een foto stuurt van het eindresultaat. Succes!