Binnenkat vermaken

Zoals jullie in eerdere blogs hebben kunnen lezen, heb ik 1 buitenkat en 2 binnenkatten. In de lente en zomer hebben de binnenkatten vrijwel de gehele dag toegang tot mijn catproof tuin. De jongste van mijn 3 katten maakt daar dankbaar gebruik van maar op de regenachtige en koude dagen vindt Ziggy het minder leuk in de tuin. Hij kruipt dan liever onder een deken om te slapen. Je raadt het al! In de avond raast het kereltje door ons huis en viert hij alle opgespaarde energie bot op de andere katten. Hoewel het af en toe hilarisch is om te zien, gun ik mijn andere 2 katten ook hun welverdiende rust.

Wanneer katten niet worden voorzien van manieren om hun natuurlijke gedrag uit te drukken, zullen ze zich snel vervelen. Dit omvat spelen, klimmen, klauwen en kijken naar vogels en dieren in het wild. Het is niet moeilijk om de kat hiervan te voorzien. Hier zijn mijn tips om jouw kat gelukkig en gezond te houden:

#1 Een vermoeide kat is een gelukkige kat.

Katten zijn natuurlijke atleten. De kat zal ongewenst gedrag vertonen zodra hij zijn energie niet kwijt kan. Het goede nieuws is dat er geen tekort is aan verschillende soorten kattenspeelgoed waarmee je je kat in beweging houdt. Knuffels, lasers, springveren, balletjes, propjes, verenhengels, touwtjes, dozen en zelfs automatisch speelgoed! Katten hebben variatie nodig dus het omwisselen van het speelgoed, is belangrijk om hen geïnteresseerd te houden. Het is ook aan te raden om het speelgoed na speeltijd op te bergen. Wanneer de kat constant toegang heeft tot het speelgoed gaat het ze sneller vervelen.

kattenoppas Purrfect Solution vermaak kat 1.png

#2 Vogels kijken

Plaats een vogelhuisje, voederhuisje of vogelbad bij het raam. Je kat heeft urenlang kijkplezier en de dieren in het wild zijn veilig. Je hebt tegenwoordig doorzichtige voederhuisjes die je met een zuignap tegen je raam kunt plakken. Deze staat op mijn verlanglijstje!

kattenoppas Purrfect Solution vermaak binnenkat 2.png

#3 Laat je kat op jacht gaan

Katten in het wild jagen op hun voedsel en kunnen tot 20 kleine maaltijden per dag eten. Tijdens de jacht krijgen ze veel lichaamsbeweging. Door katten binnenshuis te houden, creëer je een zittende en liggende situatie. Vaak consumeert de kat te veel calorieën en oefenen ze niet voldoende beweging uit. Probeer zijn favoriete lekkernijen eens te verbergen door het huis of gebruik speciale kattenpuzzels. Hiermee stimuleer je de kat zijn natuurlijke jachtinstinct.

#4 Geef de kat zijn eigen ruimte

territorium is erg belangrijk voor katten, vooral als ze hetzelfde huishouden delen met andere huisdieren. Sommige katten zijn vriendelijk en sociaal, maar veel katten zijn van nature onafhankelijk. Ze hebben een privéruimte nodig waar ze zich kunnen verstoppen en zich veilig kunnen voelen.

Kattenoppas Purffect Solution vermaak binnenkat4.png

#5 Krabpaal

Katten houden ervan om te klimmen en alles vanuit een hoogte waar te nemen. Als je de ruimte hebt, is een grote krabpaal een geweldige investering. Je kunt je kat ook de mogelijkheid tot klimmen geven door plankjes tegen een muur te monteren.

4047059405574_1_1.jpg

#6 Gehoorzaamheidstraining.

Het zijn niet alleen honden die profiteren van gehoorzaamheidstraining. Probeer de clickertraining met je kat. Dit zorgt voor mentale stimulatie en je bouwt samen een band op tijdens de training. Wees geduldig met de kat en zorg ervoor dat je een traktatie hebt die de kat motiveert om commando's op te volgen.

kattenoppas Purrfect Solution vermaak binnekat 6.png


#7 Zorg voor kattengras.

Het ontbreekt de kat aan de nodige spijsverteringsenzymen om dit gras volledig te verteren, waardoor ze het gras opnieuw uitspugen. Tijdens het braken komen er ook onverteerbare producten naar boven zoals bijvoorbeeld haarballen. Kattengras bevat ook voedingsstoffen zoals foliumzuur. Dit is een vitamine die een positieve werking heeft op de stofwisseling, productie van zuurstof, de groei en ontwikkeling van je kat.

Wat doe jij voor je katten om te voorkomen dat ze zich vervelen? Heb je een of alle bovenstaande tips al eens geprobeerd? Heb jij een leuke tip voor mij?  Laat het me weten in de reacties. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën! Vooral nu de winter voor de deur staat. 😉

Groeten,

Nicol