Binnenkat of buitenkat?

Het recht van een kat om rond te zwerven en de harige maar ook bevederde fauna in balans te houden, leek mij meer dan normaal. Ondertussen leef ik 14 jaar in een kattenhuishouden en ben ik er iets anders over gaan denken. Vorig jaar namen we het besluit om er nog een kat bij te nemen en vanaf deze kat wilde ik het roer volledig omgooien!

Waarom houd ik mijn kat in de tuin?

Een aantal jaar geleden woonde in onze straat een kat genaamd Spike. Deze kat wist precies hoe laat de buurtbewoners richting hun werk vertrokken en hij zorgde ervoor dat hij bij de voordeur zat voor een begroeting en een knuffel. Zodra je de straat uit was, hobbelde hij weer naar het volgende adres voor een volgende knuffelsessie. Op deze manier werd hij zeer geliefd onder de meeste bewoners van de straat. Helaas kwam er een ochtend dat hij er niet zat om vervolgens te horen dat we hem verloren waren onder de wielen van passerend verkeer. Ik mis deze buurtkat nog tot op de dag van vandaag! Dit was voor mij de voornaamste reden dat ik de opvoeding van mijn katten onder de loep wilde nemen.

Behalve het verkeer is de omgang met andere katten ook een dingetje voor mij geworden. Mijn buitenkat Chico komt regelmatig thuis met vechtwonden. Behalve de angst dat hij een enge ziekte zoals kattenaids oploopt, vind ik het heel vervelend voor hem en ik ben liever geen kind aan huis bij mijn dierenarts.

Gelukkig zijn mijn katten altijd thuisgekomen maar hoe vaak lees je wel niet berichten over vermiste katten? Mijn nieuwsoverzicht van Facebook staat er dagelijks vol mee.

Als laatste komt er ook bij kijken dat onze derde kat een kruising is tussen een Pers en een Ragdoll. Hoewel ik meerdere raskatten door onze straat zie struinen, durf ik dat niet aan.

Mijn lijstje was compleet om te besluiten dat ik mijn toekomstige katten wil opvoeden als een (semi) buitenkat.

Hoe houd ik mijn kat in de tuin?

Ik ging op zoek naar allerlei manieren om mijn kat binnen mijn tuin te houden. Er kwamen er ontzettend veel voorbij zoals een kattentuig, Oscillot systeem, anti klimstrips, schrikdraad, Petsafe cat fence, een buitenren, een kattennet en ga zo maar door. De onderwerpen waar ik rekening mee hield bij mijn keuze waren:

· het karakter van mijn kat;

· mijn portemonnee;

· de oppervlakte van mijn tuin;

· het uiterlijk van mijn tuin.

Het uiterlijk van mijn tuin gaf de doorslag. Ik wil vooral genieten en niet het idee krijgen dat ik in Fort Knox sta te barbecueën. Ik besloot zelf iets in elkaar te draaien. Ik haalde bij de Praxis plankdragers, kippengaas, tie rips en schroeven. De plankdragers heb ik aan de schuttingpalen bevestigd en het kippengaas heb ik met tie rips aan de dragers vast gemaakt. Op deze manier creëerde ik een hoek van 90 graden met een diepte van 15 centimeters (zie foto).

katten-tuinafzetting-tuin-afschermen-catproof- buitenkat.jpg

We zijn nu bijna een jaar verder en het werkt super! Dit is niet alleen een effectieve manier maar ook kostenbesparend! Mijn (semi) buitenkat Ziggy geniet dagelijks van een frisse wind door zijn weelderige bos haar en dat zonder toezicht!

Katten in tuin, binnenkat, buitenkat

 

Wat mij betreft weer een Purrfect Solution!

Dit jaar ga ik op zoek naar een klimplant die ik door het kippengaas kan begeleiden. Het liefst een groenblijvende plant die een hoogte kan bereiken van 6 meter. Heb je een suggestie voor een geschikte klimplant? Hoe houd jij je kat in de tuin? Voel je vrij om te reageren op mijn blog!

 

P.S. Deze blog is niet geschreven om mensen over te halen om hun kat binnen te houden of om mensen te veroordelen om hun keuzes. Het staat iedereen vrij om zijn eigen keuze te maken.